IJsbad: Ontdek de wereld van koude-therapie

Adem Academy - IJsbad

Ontdek de lichamelijke voordelen van het IJsbad in Amsterdam. Het IJsbad is een opkomende trend die zowel fysieke als mentale gezondheidsvoordelen biedt. Of je nu op zoek bent naar informatie om zelf met koude-therapie aan de slag te gaan of omdat je graag een IJsbad workshop in Amsterdam wilt bijwonen, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Bekijk de volledige agenda

 

Wat is een IJsbad en Waar is het Goed Voor?

Tijdens een IJsbad ervaring stap je – met de juiste mind-set – in een bad met ijswater. Het is zowel een lichamelijk als een geestelijk uitdaging die je leert ontspannen en aanwezig te blijven in spannende situaties. Kortom, je traint jezelf ook voor alledaagse situaties die stress oproepen. Andere voordelen van een IJsbad zijn een verbeterde bloedcirculatie, het heeft een ontstekingsremmend effect, en het zorgt voor een verhoging van de gelukshormonen in het lichaam! Dit alles resulteert in een totale fysieke en psychische gezondheidsboost. Ook ervaren velen een toename in mentale alertheid. Voordat je jezelf onderdompelt, is het raadzaam om je goed in te lezen en je te laten adviseren door een expert. Dit is noodzakelijk om de ervaring volledig te kunnen begrijpen en waarderen. Let op: ga nooit alleen het koude water in, doe dit altijd samen met iemand, het liefst onder begeleiding van een expert.

 

IJsbad Nemen: Hoe Doe Je Dat?

Het nemen van een IJsbad vereist meer dan alleen koud water; voorbereiding is essentieel. Voordat je in het water stapt haal je een aantal keer heel bewust diep en rustig adem. Richt je aandacht hierbij naar binnen, waar het warm is, en vertrouw op je lichaam. Zodra het koude water in aanraking komt met de huid, treedt een fight-flight-freeze reactie op. Het lichaam schrikt en bereidt zich voor om te vluchten of te vechten. Je ademhaling versnelt, je hartslag gaat omhoog en je hoofd zegt: ‘Wegwezen, hier!’ Als dit gebeurt, is het zaak om vanuit aanwezigheid en ontspanning je ademhaling te kalmeren. En daarin ligt de sleutel verborgen. Wanneer je nog onbekend bent met de specifieke ademhalingstechnieken kan het volgen van een IJsbad workshop een zeer waardevolle eerste stap zijn.

 

 

IJsbad Therapie en de Voordelen

Voorbij de initiële tinteling van het koude water ontdekken velen de diepere voordelen van IJsbad therapie. Wetenschappelijke studies concluderen dat koudetherapie bijdraagt aan een verbeterde gezondheid door het verbeteren van het immuunsysteem, een verbeterde bloedcirculatie, een verlaging van stress hormonen en een verbeterde slaapkwaliteit. Ook tonen studies aan dat het regelmatig nemen van een IJsbaden een hulpmiddel kan zijn bij het verminderen van chronische aandoeningen. Ook ervaren veel deelnemers een krachtige en soms hernieuwde levenslust en vinden IJsbad thearpie bevorderlijk bij het omgaan met emoties zoals angsten en depressies. Chris Wenker, oprichter van de Adem Academy, heeft de gezondheidsvoordelen van het IJsbad zelf mogen ervaren toen hij zeer ernstige reumatische klachten had.

 

Is een IJsbad Gevaarlijk?

Hoewel een IJsbad veel gezondheidsvoordelen kan bieden, zijn er ook risico’s wanneer het niet correct wordt benaderd. Het plotseling onderdompelen in ijskoud water is een schok voor het lichaam wat kan leiden tot een plotselinge stijging van de bloeddruk en hartslag. Ook kunnen onvoorziene shock reacties optreden, zoals bijvoorbeeld flauwvallen, wat zonder professionele begeleiding tot bijzonder gevaarlijke situaties kan leiden. Daarnaast kan een te lange blootstelling aan extreme kou onderkoeling veroorzaken, waarbij de lichaamstemperatuur gevaarlijk laag wordt. Het is daarom essentieel om je in deze ervaring goed te laten begeleiden door een expert zodat de kans op een bijzonder positieve ervaring wordt gemaximaliseerd.

 

 

 

 

Bekijk de volledige agenda

Reviews

Bouke de Boer

Samen (“werken”) met Chris is een feest.
Naast zijn jeugdig enthousiasme en zijn passie, is er ook heel veel deskundigheid.
En, mogelijk nog veel belangrijker, waar velen nog wakker moeten worden en de keuze hebben te maken in Het Nieuwe Veld te stappen, zit Chris hier al midden in.

Bouke de Boer / Grondlegger NLP Nederland, oprichter NTI NLP
Thilo Varenhout

Ik kwam ademen bij Chris. Met verwachtingen uit mijn referentiekader dacht ik wel dat ik wist wat ik kon verwachten. Ik heb wel eens iets met Yoga en Wim Hof oefeningen gedaan. Tijdens de sessie met Chris kwam ik er ineens achter wat “op reis door je lijf gaan” voor mij betekende. Het werd even kraakhelder wat belangrijk in mijn leven is. Mooi om dit in een setting te doen die door Chris en Anick veilig werd neergezet. Dank voor deze vette ervaring.

Thilo Varenhout / Opleidingsdocent HvA
Mirella van den Doel

Als je Chris ontmoet, dan stap je gelijk een veld in van vertrouwen en energie. Keer op keer weet hij me te raken in zijn openheid en het te hebben over waar het nu daadwerkelijk over moet gaan. Durft hierin ook echt een spiegel voor te houden, waardoor stappen maken naar bewustzijn zoveel makkelijker gaat. Absoluut een aanrader voor iedereen die (nieuwe) stappen wil maken!

Mirella van den Doel / NLP Coach & Eigenaar Doelbewuster